Haptonomie is de basis-wetenschap van menselijk affectief gedrag in relatie en interactie. Contact maken, samenleven, relaties, verbinding met wie je in wezen bent zijn belangrijke uitgangspunten in de haptonomie.

Haptotherapie is de praktische uitvoering van die wetenschap om mensen te helpen zichzelf beter te leren kennen. Dat maakt het makkelijker te kunnen leven vanuit de eigen werkelijke gevoelens en verlangens en in verbinding met de omgeving. Binnen de haptotherapie wordt daarvoor het gesprek gebruikt, zoals in vele andere vormen van therapie, maar onderscheidend is daarbij het gebruik van gevoelservaringen zodat je als cliƫnt ook kunt voelen wat jouw patronen zijn. En de volgende stap is daarin even waardevol, dat je ook kunt voelen hoe het is om andere keuzes te maken dan de voor jou gebaande paden.

Die gevoelsbelevingen worden veroorzaakt door positiebepaling in de ruimte of op de behandelbank en door fysieke aanraking. Ik gebruik daarvoor mijn hand om je rug aan te raken. Deze therapievormen brengen je dichter bij jezelf, bij wat je lijf jou te vertellen heeft. Het kan ook blootleggen dat je vanbinnen juist hard probeert om van dat contact weg te gaan. Wat er ook gebeurt, het vertelt je altijd iets over je patronen en je lijf liegt nooit.