ZWANGERSCHAPSBEGELEIDING

De geboorte van jullie kindje is een ingrijpende gebeurtenis in jullie leven. “A lifetime experience”. Hoe jullie de bevalling beleven heeft grote invloed op het zelfvertrouwen. Een positieve beval ervaring geeft daar een enorme boost aan. Niet onbelangrijk wanneer je op de drempel van het ouderschap staat.

Wie nog nooit bevallen is zal misschien denken, ja maar je hebt dat toch niet in de hand? Je kunt een bevalling niet plannen en regisseren, het gaat om jezelf overgeven aan de omstandigheden. Deels is dit natuurlijk waar. De natuur is grillig en onvoorspelbaar. Bedenken welke cd je wilt luisteren tijdens de weeën bijvoorbeeld en de exacte bevalhouding van tevoren vastleggen is niet heel zinvol.  De kans is groot dat je tijdens de weeën ineens hele andere behoeftes voelt. Toch vergissen veel aanstaande ouders zich in hoeveel invloed je wel hebt op het verloop van de geboorte van jullie kindje. Keuzes maken in wie jullie bij mag staan, waar je wilt bevallen, welke onderzoeken en ingrepen jullie wel/niet wensen en voorwaarden stellen aan hoe de mensen die jullie zorg verlenen met jullie omgaan is van enorme invloed op hoe je bevalt. En naast die randvoorwaarden hebben jullie ook nog invloed op jullie eigen mentaliteit. Hoe meer jullie samen vertrouwen op het eigen vermogen van het lichaam van de moeder en het fysiologische proces van een baring, des te makkelijker beval je.

Ik ben zelf moeder van drie heerlijke kinderen. Alle 3 zijn ze thuis in bad geboren. Al mijn bevallingen hebben het vertrouwen in mijn lijf, mijzelf als vrouw en als moeder een enorme boost gegeven. Ik gun dat alle ouders. Ik heb vaak gehoord dat ik mazzel heb gehad, dat ik makkelijke bevallingen had, niet iedereen heeft dat geluk. Nee dat klopt, niet iedereen heeft een probleemloze bevalling. Maar of het pure mazzel was dat mijn ervaringen fijn waren betwijfel ik ten zeerste. Mijn ervaring was dat ik dankzij goede begeleiding vooraf zonder angst en in vol vertrouwen begon aan de bevalling. De weeën tijdens mijn eerste bevalling waren pittig, toch kon ik me daar aan overgeven en in mijn eigen cocon kruipen door de rust die mijn partner had, mijn keuze in verloskundige, en het feit dat ik in mijn eigen vertrouwde omgeving was.

Onderzoek ondersteunt deze visie gelukkig ook, bevallingstrauma’s worden meestal veroorzaakt door verlies aan zeggenschap in het proces. Niet door de complicaties die kunnen ontstaan. Autonomie weegt enorm zwaar in hoe je terugkijkt op je bevalling. Maar om zelf de keuzes te kunnen maken zul je wel van te voren moeten weten wat er allemaal op je pad kan komen. Helaas krijgen niet alle keuzes de aandacht in reguliere consulten bij de verloskundige of gynaecoloog. Daarom vind ik het zo waardevol om ouders te ondersteunen bij het maken van de vele keuzes die er zijn.

Het kan zomaar zijn dat je mijn woorden leest en het pijnlijk herkenbaar is voor je hoe belangrijk die autonomie is. Wanneer jij nare eerdere ervaringen hebt gehad, waarin misschien angst, onzekerheid of je niet serieus genomen voelen de overhand hebben gekregen ben je bij mij ook op het juiste adres. Samen onderzoeken we je eerdere ervaringen. Wat heeft de negatieve gevoelens veroorzaakt? Zijn dit zaken waar jullie zelf invloed op hebben? (meestal wel) Welke keuzes kunnen jullie nu maken om de omstandigheden ideaal te maken zodat je een helende nieuwe kans krijgt.