In mijn eerste zwangerschap had ik een uitgebreid geboorteplan geschreven. Ik wilde alle punten waarover ik had nagedacht vooraf bespreken met mijn verloskundigen. Ik had meestal het dubbele aan tijd nodig tijdens consulten en ik heb zelfs een keer een stuk uit de vrije geboorte in 3-voud geprint om te laten lezen aan iedere verloskundige in de praktijk waarom dat allemaal zo belangrijk voor me was. Ik was er maar druk mee!
Ik wil je laten weten wat een geboorteplan is, waar het voor dient en wanneer je nou zo’n ding nodig hebt en wanneer niet.
Een geboorteplan is een document wat je op kunt stellen voorafgaande aan een bevalling. Je schrijft daarin wat je wel en niet wenst tijdens de geboorte van jullie kindje. Zoals waar je wilt bevallen en met wie, wel of geen gebruik van pijnstilling, of de vorm van hartslagmeting bij jullie kindje. Het is een stuk makkelijker om zo’n plan op te stellen als je al eens een bevalling hebt meegemaakt waarin je hebt ondervonden wat je prettig vond en wat je een tweede keer niet meer zou willen. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden, wie jouw zorgverleners zijn en de plaats van de bevalling is zo’n plan alles tussen cruciaal en overbodig.
Cruciaal
Wanneer je wegens keus of noodzaak in het ziekenhuis gaat bevallen en je je zorgteam niet kent, is het wel handig wanneer jij en je partner jullie zorgverleners kunnen laten weten wat jullie persoonlijke wensen zijn rondom jouw bevalling. I.p.v. dat toe te lichten aan elk nieuw gezicht die de kamer binnenloopt tussen je weeën door. Je kunt dit dus ook op papier zetten en aan je bed hangen, de zorgverleners daar op attenderen is dan een stuk makkelijker voor jou of je partner. Zeker als je door eerdere traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik of een traumatische bevalling (link naar bevallingstrauma) bepaalde handelingen niet verdragen kan, is een geboorteplan heel prettig. Indien je speciale wensen hebt die indruisen tegen de protocollen van jouw ziekenhuis kun je zo’n plan vooraf inleveren en het laten bespreken in het verloskundig team. Dit kan allemaal helpen, en je hebt de wet aan jouw kant, maar biedt helaas geen garanties. Het blijven mensen en zo’n team kan een star orgaan blijken. Je partner speelt hierin een sleutelrol, hij/zij verdedigt jouw belangen en wensen. Is die rol niet op jouw partner’s lijf geschreven, dan is een doula (link) een goed alternatief.
Overbodig
In de ideale omstandigheden heb je een fijne zorgverlener die in een klein team of solo werkt, zoals een caseload verloskundige, dan kun je een vertrouwensband opbouwen en jouw specifieke wensen vooraf bespreken. Wanneer jouw verloskundige instemt met jouw verzoeken en haar collega’s ook dan heb je geen plan nodig waarin jouw wensen zwart op wit staan. Je kunt zo’n plan wel schrijven om in het gesprek te gebruiken, maar gelamineerd aan je slaapkamerdeur hangen is dan overbodig. Ook je partner is aanwezig om eventueel jouw zorgverlener te herinneren aan de afspraken die jullie eerder gemaakt hebben. Dus het blijft wel van wezenlijk belang om vooraf je wensen helder te hebben en die te bespreken zodat je er achter komt hoe jouw zorgverlener er in staat.
Hoe maak je zo’n plan?
Internet staat vol met voorbeelden van geboorteplannen.
De moeilijkheid ervan is dat je heel veel keuzes hebt, en ook wel wat achtergrond info nodig hebt bij het maken van die keuzes. Een goed voorbeeld (https://slideplayer.nl/slide/12125559/) kan je dan al helpen bij het verdiepen in de verschillende opties.
De moeilijke patiënt
Een grote uitdaging voor veel vrouwen en hun partners is om de behoefte om aardig gevonden te worden overboord te gooien. Wanneer je bevalt ben je erg kwetsbaar. Je hebt mensen om je heen nodig om er te zijn voor jou. Je wilt dan niet de zeur zijn, of de trut. Ik snap heel goed dat je een goede relatie met je zorgverlener wilt, maar trouw zijn aan je eigen behoeftes is een stuk belangrijker op de lange termijn. Bovendien komen meningsverschillen eerder aan het licht wanneer je zegt waar het op staat. En als zo’n verschil van mening ervoor zorgt dat je een andere zorgverlener of ziekenhuis wilt zoeken, dan kan dat maar beter zo vroeg mogelijk duidelijk zijn.
Vergelijk het maar eens met het ouderschap, wanneer jij ziet dat bepaald beleid op de school van je kind schadelijk is voor je kind, dan geef je dit aan. Als je dan om de goede vrede te bewaren niet zegt wat je er werkelijk van denkt en je wens voor een alternatief uitspreekt verandert er niks. Dat is op dat moment comfortabeler in het gesprek, maar op de lange termijn schadelijk voor je kind.
Conclusie
Zoals ik hierboven al schreef begon ik in mijn eerste zwangerschap met een heel uitgebreid geboorteplan. Die werd in de 2e zwangerschap al korter en bij de laatste was er maar 1 afspraak belangrijk; er gebeurt niks zonder goed overleg gevolgd door mijn, of indien onmogelijk, mijn partners’ toestemming. Dus het allerbeste geboorteplan is een goede relatie met je zorgverlener waarin je voorafgaand aan de bevalling duidelijk hebt gemaakt wat jouw wensen zijn en dat je zorgverlener snapt wat je daarmee bedoelt en je daarin respecteert. Investeren in de juiste zorgverlener is dus super belangrijk! En het staat je overigens altijd vrij om zelf te veranderen van zorgverlener.
0 reacties